Nr.4
01 12 2009

Ziua Mondiala de Lupta AntiSIDA

Scrisoare deschisa catre comunitate

 

Ziua de 1 decembrie nu e o sarbatoare pentru noi, ci un moment de bilant, unul de exprimare a solidaritatii cu o cauza – a persoanelor infectate cu HIV care au dreptul sa traiasca demn, normal. In perioada 1987 -1992, in Romania, generatii de copii au fost infectate in sistemul sanitar cu un virus despre care la vremea aceea stiau putin si specialistii in domeniu.

 

Nimeni nu si-a insusit aceasta vina niciodata.

 

Suntem in 2009 si ca in fiecare an numaram cativa beneficiari care ne-au parasit si astazi, mai mult decat de obicei, ne gandim la ei si la cei care nu au platit pentru ca i-au infectat.

 

De mai bine de sapte ani, Fundatia “Alaturi de Voi” Romania acorda servicii directe persoanelor care traiesc cu HIV, pledeaza pentru nediscriminarea lor, pentru integrare sociala si profesionala. In timp, serviciile noastre s-au diversificat ca si nevoile beneficiarilor nostri si, daca in urma cu ceva timp vorbeam despre accesul la invatamant si asistenta medicala, astazi vorbim de locuri de munca si din nou despre asistenta medicala.

 

Am ajuns in 2009 si iata ca, si in acest moment, persoanele cu HIV se confrunta cu grave probleme in ceea ce priveste accesul la tratament gratuit, pentru ca desi exista Program national pentru HIV/SIDA, aprovizionarea cu medicamente se face discontinuu, motiv pentru care multe persoane intrerup repetat tratamentul, ceea ce reprezinta un mare pericol pentru sanatatea lor.

 

Am ajuns in 2009 si pentru ca persoanele cu HIV nu sunt angajate, am infiintat noi unitati protejate autorizate in care am incadrat 28 de tineri, dar nu am rezolvat problema decat in mica parte. Restul tinerilor nu au posibilitatea de a munci, ceea ce le pune in pericol existenta. In acest an, pentru a marca Ziua mondiala de lupta antiSIDA, organizam diverse activitati in cadrul campaniei nationale “Deschide-ti inima!Sunt la fel ca tine!”.

 

ADV Romania este implicata intr-o serie de activitati in parteneriat, momentul culminant urmand a fi in 11 decembrie 2009, ora 11.00, cand in semn de solidaritate cu persoanele infectate vom organiza la Iasi, la Palatul Culturii, Cea mai mare funda umana din lume, cu incercarea de omologare in Cartea Recordurilor a acestui eveniment. Am adresat chemarea tuturor celor care doresc sa ni se alature, ca demonstratie a faptului ca alaturi de persoanele cu HIV sunt multi oameni capabili sa le impartaseasca trairile, sa ii sustina.

 

Va chemam si pe dumneavostra, cei care cititi aceasta scrisoare, sa veniti sa va prindeti in Funda Umana, alaturi de 47 de parteneri si sponsori, pe care ii gasiti inscrisi pe www.1decembrie.eu.

 

Va asteptam in 11 decembrie 2009, la ora 11.00, in fata Palatului Culturii din Iasi pentru a da semnul nostru de solidaritate.

 

Cu stima,

Angela Achitei, presedinte ADV Romania

citeste tot   
Deschide-ti inima

Funda umana la Constanta

Centrul Constanta al Fundatiei “Alaturi de Voi” Romania (ADV) a organizat in data de 27 noiembrie, in fata City Park Mall Constanta evenimentul ce a marcat Ziua Mondiala de Lupta Anti-SIDA sub sloganul campaniei nationale "Deschide-ti inima! Sunt la fel ca tine!" Participanţti, liceeni si voluntari au realizat o funda umana in semn de solidaritate cu persoanele infectate si afectate de HIV/SIDA, au aprins lumanari in memoria celor care nu mai sunt printre noi, rapuşs de maladia SIDA si au tinut un moment de reculegere ca omagiu adus acestora.

 

Partenerii ADV Constanta in realizarea evenimentului au fost: City Park Mall Constanta, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, Fundatia Baylor Marea Neagra, Fundatia MGH–Casa Speranta, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic Decebal, Grup Scolar de Electrotehnica si Telecomunicatii, Colegiul National ”Mihai Eminescu”, Grup Scolar “C.A Rosetti”, Grup Scolar CFR „I.Gh. Duca”, Colegiul Tehnic de Marina „Al. I. Cuza” Constanta.

 

La conferinta de presa care a precedat evenimentul precum si pe toata durata derularii acestuia, reprezentantii mass-media locala au fost prezenti, rolul lor la astfel de evenimente fiind foarte important in procesul de schimbare a mentalitatilor discriminatorii fata de persoanele HIV pozitive.

 

Dupa finalizarea evenimentului voluntarii ADV Constanta au oferit fundite trecatorilor indemnandu-i sa le poarte ca simbol al solidaritatii cu persoanele seropozitive.

Georgiana Iofciu—Psiholog

citeste tot   
Deschide-ti inima

La Mures, o Gala a Implicarii

Centrul Mures al Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania si Hotel Continental Tg.Mures va organiza la Restaurantul Hotelului Continental, in data de 3 decembrie 2009, de la ora 16,00, Gala Implicarii Muresene, eveniment care cheama comunitatea la solidaritate cu persoanele care traiesc cu HIV/SIDA si care se desfasoara in cadrul campaniei nationale „Deschide-ti inima! Sunt la fel ca tine!”

 

In cadrul acestui eveniment va avea loc un concert extraordinar al interpretului Fraco Midiri, laureat San Remo, care este sustine activitatea ADV Romania ca actor social. De asemenea, va fi prezentat un careu gigant realizat de Alexandru Toth, alt actor social ADV Romania, in care se vor regasi si definitii din domeniul HIV/SIDA si va fi organizata o licitatie cu obiecte realizate in cadrul Unitatii Protejate Autorizate Util Deco, sectie interna a fundatiei, in care lucreaza 29 de persoane cu dizabilitati, inclusiv HIV.

 

Un alt colaborator al ADV Romania, actorul Liviu Pancu are o contributie insemnata la realizarea evenimentului.

 

Gala Implicarii Muresene va fi onorata si de prezenta domnilor Raed Arafat – ministru secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Dorin Florea, primarul municipiului.

 

Astfel petrecerea de Craciun, actiune traditionala a Hotelului Continental este pusa de aceasta data sub semnul solidaritatii sociale, devenind adevarata campanie de responsabilitatea sociala a acestei institutii.

 

Vor mai contribui la realizarea galei Liceul de Arta si Liceul cu program sportiv Szas Adalbert precum si partenerii media: Cuvantul Liber, 24 ore muresene, Népújság, Vásárhelyi Hirlap, Zi de Zi, Radio Tg Mures, Erdély FM, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV , Stii TV, Televiziunea Tg Mures.

 

Organizatorii multumesc tuturor pentru implicare si va invita sa vizitati site-urile www.1decembrie.eu si www.fundaumana.ro 

citeste tot   
Oportunitate sau capcana?

Dialogul surzilor...

In calitate de coordonatorul PR al ADV Romania am participat luni 23 noiembrie 2009, la conferinta “Politica Europeana de Vecinatate – o oportunitate pentru dialog si cooperare”, organizata la Bucuresti de FDSC. La acest eveniment s-a discutat despre fondurile transfrontaliere, mai ales ca au fost de fata si reprezentantii ONG din Ucraina si Republica Moldova.

 

Cu acest prilej am constatat ca la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale politica de vecinatate se reduce la “noi vindem bani, e treaba dumneavoastra cum faceti proiectele”, declaratia apartinand domnului I. Bara, reprezentantul ministerului amintit. Acesta a indemnat insa la a se aplica pe proiecte transfrontaliere, inclusiv cu Azerbaijan si alte state foste sovietice.

 

Dragut a fost faptul ca a precizat ca in statele mentionate nu se cunoaste ideea de cotract si factura, dar sunt bani, deci se pot face proiecte...

 

Din pacate, din dialogurile purtate a rezultat clar ca partea romana are ca rol in proiect acela de leadpartner, mai exact garanteaza executia si gestioneaza fondurile pe care le primeste de la UE si apoi, o parte din ele transfera partenerilor din Moldova. Sigur ca nu se cunosc, la nivelul Ministerului Dezvoltarii, detalii privind sistemul de expediere al banilor, cine acopera diferentele de curs valutar, documentele care sa stea la baza decontarii ...toate aceste probleme si multe altele, urmand a fi lasate in sarcina implementatorilor care ar trebui sa-si angajeze experti pentru a gasi solutii.

 

Pentru ca organizatiile neguvernamentale din cele trei tari au fost revoltate de faptul ca grija statului a fost doar sa lanseze apelul de proiecte nu si sa creeze proceduri pentru implementare care sa raspunda exact necesitatilor, domnul Bara a declarat ca in 2011, la jumatatea derularii programului de finantare se va face un studiu care sa dovedeasca problemele de implementare.

 

Pana in 2011, domnului Bara care are in subordine gestionarea tuturor fondurilor transfrontaliere, i s-a oferit o lista cu piedicile aparute in implementarea proiectelor transfrontaliere bilaterale, care sunt sigur mai mici decat cele ce vor aparea pe proiectele trilaterale.

 

Este lesne de inteles ca demersul a ramas fara ecou, intalnirea fiind un prilej de a realiza din nou ca principala cauza pentru care nu se absorb fondurile e ca autoritatile se plaseaza in continuare in pozitia de superior, supraveghetor, evaluator, nicidecum in cea de partener.

Mihaela Munteanu – Coordonator PR

citeste tot   
Despre acest e-mail

Primesti acest e-mail intrucat te-ai inregistrat ca utilizator alaturidevoi.ro si ai solicitat primirea acestor informatii. Pentru mai multe detalii, ne poti contacta oricand. Pastrarea confidentialitatii informatiilor despre utilizatorii nostri este foarte importanta pentru noi. Alaturidevoi.ro nu va vinde, inchiria sau oferi sub orice forma adresa ta de e-mail sau orice alta informatie cu caracter personal.

In cazul in care furnizorul de servicii de Internet filtreaza e-mail-urile primite, te rugam sa adaugi adresa newsletter@alaturidevoi.ro in Address Book-ul tau, pentru a te asigura ca primesti constant si la timp newsletter-ul.
Dezabonare/Unsubscribe, click aici. Adresa ta de email - - va fi stearsa imediat din baza noastra de date.

© Fundatia "Alaturi de Voi" Romania. Toate drepturile rezervate. Creat de Media Factory