Nr.2
18 02 2010

Oficialii - cu sau fara masca?

Finantare si minciuna

  

 

Oficialii romanii lanseaza pe data de 19 februarie printr-un eveniment organizat in Bucuresti - Anul European privind Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale, in situatia in care Statul roman pune in pericol exact proiectele care prevad incluziunea sociala.  

 

De cateva saptamani, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania a semnat alaturi de alte 100 de ONG-uri, scrisoarea adresata primului ministru si altor oficiali romani in care se semnalau disfunctiile grave in relația cu AMPOSDRU privind implementarea proiectelor finantate din Fondul Social European.  

 

De atunci, in afara catorva mesaje in mass media si a unei declaratii generale a ministrului finantelor Sebastian Vladescu nu s-a mai intamplat nimic.  

 

Vestea ca acum se lanseaza oficial Anul European privind Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale in Romania aproape ne-a revoltat. Senzatia ca oficialii romani au un mesaj pentru Europa si altul pentru Romania devine pregnanta.  

 

ADV Romania implementeaza de anul trecut proiectului ”Primul pas spre o viața independenta”, finantat prin Fondul Social European si prin urmare se confrunta cu o situație fara precedent: intarzierea rambursarii de catre Statul roman a cheltuielilor pe proiect a trecut de orice limita a suportabilitatii. Sunt 80 de zile de cand a fost depus raportul tehnico – financiar numarul 3, termenul din contract pentru primirea banilor cheltuiti in avans de ADV Romania fiind depașit cu 35 de zile.  

 

Odata cu raportul nr. 3 a fost depusa și cererea de prefinantare pentru anul 2 de proiect intrunind condiția din contract de a fi dedusa prefinantarea in proporție de 70% pentru primul an, ca sa poata fi solicitata pentru urmatorul an. Cat timp raportul precedent nu a fost evaluat si nu a venit transa, nici prefinantarea nu poate fi eliberata.  

 

Timp de 16 luni de proiect am avansat TVA pentru cheltuielile din proiect. Conform legii acest TVA trebuie recuperat, insa nu stim cand, deoarece lipsesc instructiunile in acest sens agreate de AMPOSDRU cu Ministerul de Finante pentru reglementarile votate inca de la jumatatea anului trecut.  

 

Ca si cum problemele financiare nu ar fi fost suficiente nici comunicarea cu AMPOSDRU nu se poate realiza, deoarece pur si simplu nu se raspunde la telefon. Ultima data cand am putut contacta un functionar de acolo ni s-a spus ca se reimpart sarcinile... am inteles noi, functiile, si de atunci se tot impart. Asa se face ca nu putem verifica stadiul cererilor de rambursare depuse si nici nu putem solicita clarificari sau raspunsuri la problemele care apar in implementare.  

 

Consecintele lipsei de responsabilitate in gestionarea acestor fonduri sunt pentru ADV Romania dintre cele mai grave: in data de 1 februarie 2010 am fost somati de Directia de Finante Iasi ca in 15 zile sa achitam suma restanta la taxe si impozite salarii pentru iulie – decembrie 2009, in caz contrar vom fi executati silit. Mentionam ca fondurile avansate de fundatia noastra pentru implementarea proiectului si nerecuperate de la buget erau la data de 1 februarie 2010, in valoare sensibil egala cu datoria tot catre buget. Aproape ca iti vine sa te intrebi de ce statul nu pune banii dintr-un buzunar in altul si macar scapi de datorie si apoi primesti si prefinantarea ca sa poti implementa proiectul in continuare. 

 

Insa cel mai grav e ca in acest proiect sunt angajați 15 tineri infectați cu HIV in cadrul unitatilor protejate dezvoltate, locuri de munca pentru care nu stim daca vom putea asigura continuitate in conditiile mentionate mai sus. Mai exact, ca cei 15 tineri au renuntat la a fi ocrotiti in sistemul de stat, au crezut in sansa lor de integrare sociala si traiesc acum independent, contand pe statutul de angajat pe care il au. Lor nu le mai putem plati acum salariile.  

 

In data de 9.02.2010 am trimis o somație juridica de plata imediata catre AMPOSDRU. De atunci tacere din partea lor!

 

Noi insa ca ”investitor strategic” pe proiectul implementat pe FSE si ”sponsor oficial al statului” iata le cerem in continuare sa nu ucida speranta care am sadit-o in sufletul a 15 tineri si sa nu distruga munca noastra de ani de zile, in care in lipsa unui cadru legislativ complet am reusit sa ridicam un model de asistenta sociala in unitatea protejata autorizata Util Deco.

citeste tot   
Cronica mondena

Lansarea colectiei Util Deco

 

Evenimentul inceputului de an la Util Deco, unitatea protejata autorizata a "Fundatiei Alaturi de Voi" Romania este lansarea colectiei de primavara –vara, in 24, respectiv 26 februarie 2010.  

 

Dupa ce in decembrie 2009 ne-am incumetat sa lansam cateva produse de sezon sub forma de colectie de iarna Util Deco, ideea a continuat sa se dezvolte si iata, suntem in pragul lansarii colectiei de primavara – vara a unitatii protejate autorizate. 

 

Propunerea cu care venim in fata potentialilor clienti este foarte variata: costume de carnaval de primavara – lup, veverita, ursulet, porumbel, floricica, greieras, furnica, albina, ghiocel, ciupercuta, copacel, costume de dans sportiv, robe si toci pentru absolventi, lenjerie de pat si fete de masa cu modele florale, lumanari florale si sculptate, decoratiuni de Paste si alte cadouri de sezon : albume foto personalizate, calendare persoanalizate, diplome pentru mame, felicitari personalizate, rame foto, martisoare, obiecte de arta mestesugareasca cu flori, carti personalizate pentru copii.  

 

Noutatea absoluta o reprezinta oferta educationala, un pachet de oferte care include organizarea de ateliere tematice in cadrul carora copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani pot picta pe polistiren taiat in diverse forme, realizand oua sau alte decoratiuni de Paste, personaje din desenele animate, animale sau litere pentru a-si decora camerele lor sau gradinita.  

 

„Dupa evenimentul-pilot Atelierele lui Mos Craciun, organizat in decembrie si in cadrul caruia copii de gradinita si-au decorat singuri globurile pentru bradul de Craciun, am constatat cata placere le face sa confectioneze propriile decoratiuni. Prin urmare am largit ideea, venind cu alte oferte care pot constitui proiecte de dezvoltare de abilitati la copii” – a declarat Veronica Vilcu, director al Departamentului de Economie Sociala al ADV Romania.  

 

Lansarea colectiei va avea loc in:

  • Constanta, in 24 februarie 2010 la City Mall
  • Iasi, in 26 februarie 2010 la Casa de Cultura a Municipiului
  • Tg Mures, in 26 februarie 2010 la Baumax

citeste tot   
In turneu national

Franco Midiri si ADV Romania

 

La inceputul lunii februarie, Centrul National Iasi a fost vizitat la domnul Franco Midiri, interpretul italian laureat al Festivalului de la San Remo 2009, care anul trecut a inceput colaborarea cu ADV Romania in calitate de actor social. 

 

Domnul Franco Midiri, care in 3 decembrie 2009 a sustinut un recital la Gala Implicarii Muresene considera ca a gasit in ADV Romania o organizatie de profesionisti cu care doreste sa isi asocieze si in continuare numele si in folosul careia doreste sa lucreze si in acest an.  

 

Domnul Midiri ne-a invitat sa participam alaturi de el in turneul ce il va desfasura in 18 orase din tara, ca partener si beneficiar. Turneul va incepe la Iasi in data de 8 martie 2010 si se va finaliza la Bucuresti.

 

Conducerea ADV Romania a fost onorata de propunerea facuta de dl Midiri, mai ales ca ar reprezenta un mare castig pentru sustinerea publica a misiunii ADV Romania.  

 

Primul concert din turneul realizat de domnul Midiri va fi prefatat de o conferinta de presa ce va fi organizata la etajul al 2-lea al Iulius Mall, in 5 martie 2010, la ora 12.00, urmata de o seara realizata la Caminul de batrani din Copoul.  

Echipa ADV Romania va asteapta in sala de spectacol, primele doua concerte fiind programate astfel: 8 martie 2010, ora 19.00, Teatrul Luceafarul Iasi si 20 martie 2010, Casa de Cultura Suceava.

citeste tot   
Valentine's Day

Sub semnul responsabilitatii

 

Intr-adevar, campania ”Fii responsabil! Iubeste cu grija!”, care are drept scop aducerea in atentia comunitatii a responsabilitatii ambilor parteneri intr-o relatie de cuplu, desfasurata de Valentine’s Day in cele trei centre ADV Romania, Iasi, Constanta si Mures, a mai relevat un aspect din activitatea fundatiei: investitia continua in mentinerea colaborarilor. 

 

Mai exact, o persoana care si-a adaugat eforturile celor ale organizatiei noastre, Alexandru Toth, actor social ADV Romania in campania „Ma implic pentru tine!” a „recidivat” in oferirea unui dar...si dupa integrama uriasa pe care ne-a facut-o in decembrie 2009, a realizat Integrama iubirii, formata din 1500 de cuvinte. 

 

„Te iubesc” in 50 de limbi au „spus” completand definitiile cuplurile care au venit la evenimentele ADV Romania organizate in 14 februarie 2010 la Iulius Mall Iasi si Biblioteca Judeteana Mures. 

 

Prezent la campania de la Mures, dl Alex Toth a inaugurat al treilea joc de cuvinte realizat in beneficiul fundatiei, declarand ”Implicarea in problemele societatii reprezinta o datorie de onoare pentru orice cetatean responsabil. Fundatia ADV mi se pare a fi una dintre cele mai serioase organizatii nonguvernamentale. Nu pot decât sa-i felicit si sa le urez succes in continuare.” 

 

„Pentru ADV Romania, continuarea colaborarii cu diverse persoane este expresia cea mai clara a realizarii unei comuniuni de idei in sprijinul celor infectati cu HIV, e pulsul care ne confirma si ne stimuleaza existenta”- este opinia coordonatorului PR al ADV Romania, Mihaela Munteanu.

 

Revenind la evenimentele din 14 februarie organizate de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania adaugam ca sarbatoarea iubirii a cuprins si campanii de informare, educare si constientizare in Iasi, Constanta si Mures.

 

La Iasi, parteneriatul fructuos dintre ADV si Iulius Mall a fost dovedit de numarul impresionant de persoane, peste 1300, ce au primit informatii de la echipa prezenta la etajul al doilea al centrului comercial. Cei care au reusit completarea definitiilor integramei au putut imortaliza momentul, si au primit in dar o fotografie din partea unitatii protejate autorizate Util Deco – sectie interna a fundatiei in care sunt angajate in prezent 29 de persoane cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA.  

Toti cei ce au participat la eveniment si doresc sa se informeze in continuare in domeniul HIV/SIDA, pot accesa www.alaturidevoi.ro si www.hivsida.ro.

citeste tot   
Despre acest e-mail

Primesti acest e-mail intrucat te-ai inregistrat ca utilizator alaturidevoi.ro si ai solicitat primirea acestor informatii. Pentru mai multe detalii, ne poti contacta oricand. Pastrarea confidentialitatii informatiilor despre utilizatorii nostri este foarte importanta pentru noi. Alaturidevoi.ro nu va vinde, inchiria sau oferi sub orice forma adresa ta de e-mail sau orice alta informatie cu caracter personal.

In cazul in care furnizorul de servicii de Internet filtreaza e-mail-urile primite, te rugam sa adaugi adresa newsletter@alaturidevoi.ro in Address Book-ul tau, pentru a te asigura ca primesti constant si la timp newsletter-ul.
Dezabonare/Unsubscribe, click aici. Adresa ta de email - - va fi stearsa imediat din baza noastra de date.

© Fundatia "Alaturi de Voi" Romania. Toate drepturile rezervate. Creat de Media Factory