Nr.3
31 03 2010

Editorial

Dimineti cu ... SIRUL BOC

 

De ceva timp imi incep diminetile scriindu-i in minte, domnului Boc “...am auzit apelul de a face proiecte, ca o solutie pentru suplimentarea investitiei in diverse regiuni, adresat tuturor celor care ar putea aplica pentru finantari pe fondurile structurale” (extras din Scrisoarea deschisa adresata d-lui Boc de ONG-urile iesene care au protestat la Iasi, in 17 martie a.c. cu privire la blocajul existent in derularea proiectelor finantate prin FSE)....

Ajung la micul dejun si mintea croseteaza acelasi text din fiecare dimineata: “astazi am ajuns in situatia in care realizam eroarea pe care am comis-o confundand vorbe goale cu dorinta de parteneriat, discursul politicianist cu asumarea reala a unei dezvoltari strategice. Din cauza disfunctiilor sistemului, FSE s-a dovedit nu oportunitate de dezvoltare, ci de faliment.” (extras din acelasi document)

La prima inghititura de cafea continui monologul cu “prietenul meu imaginar Boc”: “sunteti seful unui guvern care schimba directorii, dar nu schimba sistemul, care isi pastreza hibele nu si angajamentele”....(extras din aceeasi scrisoare deschisa).

De fapt nu sunt pasionata de dialogul cu dl Boc, il vad insa cu ochii mintii, element al unui sir....Boc0, Boc1, Boc2, Boc3, Boc4....Boc N...– e sirul angajatilor mei si ma intereseaza nu ei ca element sau sir, ci angajamentul lor: sunt acolo ca sa munceasca pentru mine.

M-am infuriat usor la gandul ca angajatii mei nu isi dau silinta cat ar trebui...

Continui scrisoarea... “noi am adus bani europeni in comunitate (...) pentru a le oferi beneficiarilor nostri sansa la un loc de munca. Din cauza sistemului in fruntea caruia sunteti, am devenit din specialisti care acorda asistenta, vanzatori de iluzii. Am scos din centre de plasament tineri cu handicap si i-am invatat ca nu trebuie sa astepte numai indemnizatia de la stat, pot fi utili, pot avea un loc de munca, o locuinta... “

Am ajuns la serviciu si gandurilor matinale li se suprapun alte realitati.
“-Buna dimineata! Ce faci Andrei?
 - Sarutmana! Iaca lucrez si eu....”
E realitatea care ma obliga la gandurile matinale, altfel nu m-as lua de angajatii mei asa ... pana la urma sunt un om bun si am mai hranit si pe altii de pomana... Dar acum nu ma lasa sa stau deoparte, Andrei si cei ca el.

Asa ca dedic un ultimul gand lui Boc si elementelor din sirul sau: ...”restituiti demnitatea unor oameni care si-au depasit limitele pentru a avea sansa de a trai normal!(...) serviti intereselor tarii, si cheltuirea banilor europeni cu folos, este un astfel de interes.”(extras din Scrisoare deschisa adresata d-lui E. Boc de ONG-urile iesene,17 martie 2010).

Lasati-i pe cei ca Andrei sa munceasca si eliberati-mi diminetile....


Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania

citeste tot   
Despre relatia cu AMPOSDRU

Stimati cititori,


Dupa cum am promis, revenim cu informatii referitor la rezultatele demersurilor initiate de mai multe ONG-uri, inclusiv fundatia noastra, in vederea stimularii deblocarii situatiei de la AMPOSDRU in gestionarea Fondului Social European.

Asa cum stiti in 17 martie 2010 la Iasi, 11 organizatii neguvernamentale au protestat in fata Prefecturii impotriva sistemului defectuos de administrare a fondurilor structurale. Am cerut respectarea termenului legal de rambursare a cheltuielilor pe aceste proiecte astfel incat derularea unei astfel de finantari sa nu atraga falimentul organizatiilor, punerea la punct a procedurii de decontare a TVA-ului, imbunatatirea comunicarii AMPOSDRU cu beneficiarii, micsorarea timpului de contractare a proiectelor aprobate.

AMPOSDRU a initiat comunicarea cu ADV Romania in urma anuntarii intentiei de protest, iar in18 martie a facut plata pentru cererea 3 de rambursare pe proiectul pe care il derulam, la 104 zile de la depunerea acestei cereri.

Banii recuperati au insemnat mult pentru noi cu atat mai mult cu cat era deja depusa si cererea 4 de rambursare al carei termen de 45 de zile va expira in data de 4 aprilie.

Odata cu solutionarea cererii 3 am fost trecuti si la un grad de risc avansat de implementare, criteriile de atribuire a acestui grad nefiind publice dupa cum au precizat functionarii AMPOSRU si nedefinte cu exactitate dupa cum am dedus noi din explicatiile primite la telefon.

In data de 22 martie, am participat impreuna cu colegii din Bucuresti la o intalnire organizata de AMPOSDRU in care am reafirmat cererile noastre dar si disponibilitatea de a sprijini debrocarea situatiei cu propuneri concrete, unele mentionate si in
petitia semnata de 756 de persoane.

Atitudinea directorului AMPOSDRU, Cristina Zevedei a fost corecta si am considerat ca  vom putea continua consultarile. Doamna Zevedei a precizat ca in 3 luni se va ajunge la zi cu platile, fiind admisa si rambursarea in 2 pasi, ca pana vineri 26 martie urma sa primim instructiunile de rambursare a TVA-ului si ca se vor infiinta grupuri de lucru ONG-AMPOSDRU pe domenii – contractare, tehnic si financiar, iar lunar va avea loc o intalnire cu cei prezenti la dialogul din 22 martie.

Pana la acest moment insa AMPOSDRU nu a trimis instructiunile pentru rambursarea in doi pasi si recuperarea TVA conform celor asumate.

Ulterior, cei prezenti la intalnire au trimis la AMPOSDRU un document scris cu problemele sesizate si solutiile propuse, inclusiv tematica pentru grupurile de lucru.

Inca un fapt interesant: la intalnirea din 22 martie, reprezentantii AMPOSDRU au negat ca cei de la Comisia Europeana au hotarat sistarea temporara a platilor pentru neregulile identificate in urma unei vizite de monitorizare. In aceasta dimineata a aparut insa o informatie pe
hotnews care dovedeste ca AMPOSDRU inca incearca sa ascunda nereguli.

Va vom informa in continuare despre demersurile noastre.
 
Angela Achitei, presedinte ADV Romania

citeste tot   
Realizari ale Util Deco

Aer de primavara la Util Deco

 

Unitatea protejata autorizata Util Deco a adus in prim plan in aceste zile produsele special create pentru a intampina Sfintelor Sarbatori Pascale.


Panerele si cosuletele decorative realizate manual, ouale pictate manual si felicitarile personalizate constitue cadouri ideale pentru cei dragi in preajma Pastelui.


La acestea se pot adauga fotografiile personalizate, ramele foto multiple si albumele foto personalizate, precum si fete de masa cu decoeratiuni de sarbatori si lumanarile pictate in motive de Paste.
Sectia interna a ADV Romania, Util Deco, a marcat si noul sezon prin lansarea, in cele trei centre, a colectiei de primavara-vara. 


Astfel, printre martisoare, felicitari, lumanari florale sau fete de masa si lenjerii de pat sau esarfe cu motive florale, noutatea au constinuit-o ofertele educationale pentru gradinite si clasele primare, care vor permite realizarea unor activitati extrascolare foarte interesante. 

citeste tot   
In fata publicului

Personalizeaza-ti primavara!

 

Se afla in plina desfasurare campania „Personalizeaza-ti primavara!” initiata de ADV Mures in parteneriat cu bauMax.


Echipa formata din angajati si voluntari ai fundatiei au colectat pana in prezent 45 fise de redirectionare a 2% din impozitul pe venitul anului 2009 de la cetateni si au oferit informatii despre problematica HIV/SIDA.


Standul cu vanzare Util Deco e prezent in fiecare weekend cu o gama larga de produse care fac parte din colectia de primavara-vara, inclusiv articole de Paste.

 

Toate acestea sunt completate de cel mai mare careu de cuvinte incrucisate dn lume realizat de Alex Toth, care-si asteapta zilnic pasionatii de enigme.

citeste tot   
Clubul Tinerilor

In asteptarea Pastelui

 

Membrii Clubului Tinerilor Mures s-au implicat la activitatile din cadrul atelierelor protejate, in special la atelierul de confectionat lumanari. Ei au pictat si au realizat diverse modele de lumanari de Paste.


Produsele finite au fost un prilej de mandrie pentru cei care le-au realizat, le-au pus in valoare abilitatile manuale si pe cele creative si au adus un plus la stima de sine a fiecaruia.


Aceasta activitate a fost si un prilej de relationare intre tinerii care nu se cunosteau foarte bine, dar si de a aduce in discutie felul in care fiecare va sarbatori de Paste si se va implica in activitatile din gospodarie, premergatoare zilelor de sarbatoare.

La Clubul Tinerilor Constanta au fost exersate abilitatile de gatit si s-a pregatit o pasca, s-au fiert ouale ce ulterior au fost pictate in mod traditional. Printre lectiile de gatit s-au inserat si discutii legate de insemnatatea religioasa a Pastelui, precum si de modul in care fiecare si-a propus sa petreaca zilele de Paste.

citeste tot   
Experiente

In cautarea unei ...idei de afaceri

 

Clubul Tinerilor din Iasi al ADV Romania a devenit locul de invatare activa  in care diversi invitati ofera informatii tinerilor ajutandu-i sa se pregateasca pentru viata.


Workshop-ul  „Dezvoltarea unei afaceri”, a fost si activitate in cadrul proiectului „Clubul Tinerilor – Investitie pentru viata”, finantat de BRD - Groupe Société Générale prin programul „Schimba un destin. Da valoare unei vieti” si a vizat initierea tinerilor in domeniul antreprenoriatului prin prezentarea cadrului general al demararii unei afaceri.  


La intalnire au fost invitati doi reprezentanti BRD - Groupe Société Générale, managerul unei firme din Iasi si directorul de programe al ADV Romania.


Deoarece multe idei valoroase nu ajung sa se concretizeze din cauza lipsei banilor, prezenta reprezentantilor BRD a fost apreciata de membrii clubului, care au avut prilejul de a afla conditiile obtinerii unei creditari pentru o idee de afacere, dar si alte informatii de interes personal, profitand de expertiza dumnealor in domeniul bancar.


Directorul de programe al fundatiei le-a prezentat participantilor formele legale de constituire a unei afaceri, punctand notiunile de baza, iar managerul invitat le-a explicat cat sunt de importante cunoasterea pietei si o buna strategie de comunicare. De asemenea, le-a impartasit beneficiarilor din experienta sa, dezvaluindu-le cateva secrete pentru succesul in afaceri. In urma acestei intalniri, beneficiarii clubului au aflat avantajele si dezavantajele deschiderii propriei firme si au constientizat ca au unele atuuri in aceasta directie, pe care le pot valorifica.


In perioada 16-18 aprilie 2010 la Clubul Tinerilor vor veni trei consilieri locali ieseni din partide diferite pentru a-i invata pe tineri ce raspundere atrage votul si in ce probleme pot solicita sprijinul unui consilier local. Activitatea face parte din Saptamana Nationala a Voluntariatului si va fi deschisa si participarii voluntarilor de la alte organizatii.

citeste tot   
Initiativa 38

Informare in penitenciare

 

In 25 martie, educatorii pentru sanatate ai Centrului ADV Mures au desfasurat mai multe sesiuni de informare in Penitenciarul Gherla.

 

Informatiile despre transmiterea infectiei cu HIV si prevenirea acesteia au fost primite cu interes de persoanele private de libertate, unii dintre acestea exprimandu-si dorinta de a face un test HIV, in special cei care au avut comportamente cu risc crescut in contactarea acestui virus.


Majoritatea au recunoscut ca nu folosesc prezervativul in mod obisnuit sau ca nu au folosit prezervative niciodata.


Doar ADV Mures a informat in total 363 de persoane, dintre care 327 persoane, care nu au mai participat pana acum la campanii de informare cu tematica HIV/SIDA si consumul de droguri.


Proiectul Initiativa 38 este derulat in toate cele trei centre ADV Romania, fiind informate persoane private de libertate din 16 penitenciare din tara, finantator fiind Fondul global de lupta impotriva HIV/SIDA, tuberculozei si malariei si parteneri: organizatii membre ale RHRN si ANP.  


citeste tot   
Despre acest e-mail

Primesti acest e-mail intrucat te-ai inregistrat ca utilizator alaturidevoi.ro si ai solicitat primirea acestor informatii. Pentru mai multe detalii, ne poti contacta oricand. Pastrarea confidentialitatii informatiilor despre utilizatorii nostri este foarte importanta pentru noi. Alaturidevoi.ro nu va vinde, inchiria sau oferi sub orice forma adresa ta de e-mail sau orice alta informatie cu caracter personal.

In cazul in care furnizorul de servicii de Internet filtreaza e-mail-urile primite, te rugam sa adaugi adresa newsletter@alaturidevoi.ro in Address Book-ul tau, pentru a te asigura ca primesti constant si la timp newsletter-ul.
Dezabonare/Unsubscribe, click aici. Adresa ta de email - - va fi stearsa imediat din baza noastra de date.

© Fundatia "Alaturi de Voi" Romania. Toate drepturile rezervate. Creat de Media Factory